Novogodišnji festival nagrada: Samo ovde te čekaju Mercedes, Playstation 4 i nagrade svakog dana!

Nova godina je vreme za nove odluke, promene ali i za poklone i darivanje. Ali ne moraš čekati Novu godinu da bi uzeo svoj poklon!

Jedan od prvih naroda koji je počeo slaviti Novu godinu su Kinezi, a trgovci su se tada međusobno darivali sitnicama.

Slavlje ulaska u novo razdoblje staro je gotovo koliko i sam čovek. Ravnajući se prema zvezdama, bez čuda moderne tehnike, stari su narodi obeležavali prelaz u novo razdoblje darujući se međusobno sitnicama.

Istorija proslavljanja Nove godine nije pouzdano utvrđena, ali veruje se da su Vabilonci to činili još pre 4.000 godina, kada je proslava trajala 11 dana a svaki se dan drugačije slavio.

Rimljani su takođe slavili Novu godinu, ali se njihov kalendar menjao sa svakim novim vladarom, sve dok imperator Julije Cezar, 36. god. pre. Hrista, nije odredio 1. januar za početak Nove godine. Inače nova godina je kod Rimljana bila posvećena Janusu, bogu sa dva lica od kojih jedno gleda napred, a drugo unazad.

Za katolike i protestante novogodišnja je noć uspomena na svetog Silvestra, 34. papu nakon sv. Petra, prvog koji je preminuo prirodnom smrću, 31.12.335.g. U Evropi se 1. januar slavi od 7. veka, a javno ga se počelo ga se slaviti u Francuskoj tek 1563. godine.

Danas Novu godinu slavimo svi, a ona prvo stiže na Linijska ostrva, dok poslednji slave na Samoi i još nekim pacifičkim ostrvima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*